21. ročník soutěže EY Podnikatel roku České republiky právě startuje. Hledáme podnikatele světového formátu

Přihlaste se nebo nominujte výjimečné podnikatele ze svého okolí, o kterých by měl vědět celý svět

Praha, 14. září 2020Společnost EY hledá v České republice již 21. EY Podnikatele roku, který změří své síly s podnikateli z celého světa. Hledáme podnikatele, kteří porotu soutěže zaujmou nejen hospodářskými výsledky, ale hlavně svým poutavým podnikatelským příběhem. Soutěží se v pěti kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Česká televize vyhlásí vítěze Ceny České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění a čtenáři MF DNES a iDNES.cz vyberou nejlepší podnikatelský příběh. Ocenění čeká i na úspěšné podnikatelé v krajích. Přihlášky a nominace lze podávat do 21. října 2020.

Soutěž EY Podnikatel roku v České republice již 21 let objevuje výjimečné osobnosti, které katapultuje mezi světovou byznysovou elitu. Podnikatele, kteří mají silnou vizi, odvahu postavit se výzvám čelem a motivaci vydat se dosud neprošlapanými cestami.

České podnikatele oceňujeme už 21 let. Za tu dobu jsme viděli nesčetně silných podnikatelských příběhů, které jsou inspirací pro ty, kteří o podnikání teprve uvažují, ale také pro ostřílené byznysové matadory. Nikdo z nich to v uplynulých měsících neměl jednoduché, avšak naskytla se i řada příležitostí. Podnikatelé urychlili digitální transformaci svých firem, objevili svůj dosud nevyužitý potenciál a prokázali skutečného podnikatelského ducha. A přesně takové hledáme. I v letošním roce bych chtěla vyzvat veřejnost, aby nám představila podnikatelské osobnosti, které si zaslouží uznání. Nominujte podnikatele, jehož úspěšný příběh nám bude inspirací,“ vyzývá Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v ČR a pro část střední a jihovýchodní Evropy.

Rok 2020 více než kterýkoli jiný předtím ukazuje, že inovace a moderní technologie ve spojení se silnou mírou společenské odpovědnosti jsou naší jedinou možností, jak docílit trvale udržitelný blahobyt na planetě Zemi. ČR má mnoho výjimečných lidí a talentů, kteří v tomto směru hodně dokázali a dokazují, a my se na ně budeme spolu s porotou moc těšit!“ říká Oliver Dlouhý, zakladatel společnosti Kiwi.com, držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky. Oliver Dlouhý usedne do čela odborné poroty letošního ročníku soutěže.

Oliver Dlouhý, zakladatel a spolumajitel společnosti Kiwi.com s.r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky

V současné době je EY Podnikatel roku jediná světově uznávaná soutěž svého druhu, která se pravidelně vyhlašuje již ve více než padesátce zemí na šesti kontinentech. V loňském ročníku dorazilo jen v České republice okolo 200 nominací, celkově se přihlásilo 50 podnikatelů ze 43 firem. Žen podnikatelek mezi nimi bylo 6. Firmy všech soutěžících dosahovaly obratů v hodnotě 68 miliard korun, měly celkový zisk ve výši 1,87 miliard korun a jejich společnosti zaměstnávaly 8 800 lidí. Nejvíce nadějí v klání o celorepublikový titul mělo hlavní město Praha a Jihomoravský kraj. Trofej EY Podnikatele roku 2019 České republiky získal Oliver Dlouhý ze společnosti Kiwi.com. Jeho společnost patří mezi nejvýznamnější globální superdopravce.

Celorepublikovým finalistům soutěže věnovala společnost BMW voucher na bezplatné užívání nového vozu BMW X5. „Silné partnerství BMW Group s EY i na globální úrovni je pro nás velmi důležité. Ocenění EY Podnikatel roku je zároveň skvělou příležitostí, jak být ještě blíže našim zákazníkům,“ uvádí Stephan Deppe, generální ředitel BMW Group Česká republika.

V celosvětovém klání podnikatelské elity získala letos titul EY Světový podnikatel roku Dr. Kiran Mazumdar-Shaw, indická podnikatelka, filantropka a zakladatelka farmaceutické společnosti Biocon Limited. Ta se zabývá výrobou biotechnologických enzymů, díky kterým dnes mají miliony lidí trpících diabetem přístup k cenově dostupnému inzulínu. Další miliony potýkající se se zhoubnými onemocněními, revmatoidní artritidou a jinými závažnými chorobami mají k dispozici biosimilární léčiva.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.eypodnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2020.

V čele poroty zasedne loňský vítěz Oliver Dlouhý (Kiwi.com) a spolu s ním budou o vítězi rozhodovat i další držitelé titulu EY Podnikatel roku, jako například František Piškanin (HOPI), Zbyněk Frolík (LINET), Eduard Kučera (AVAST Software) nebo Pavel Juříček (BRANO GROUP). Porota se řídí mezinárodně platnými pravidly EY a neomezuje se pouze na ekonomická data. Naopak, hodnocení zohledňuje mimo jiné osobnost soutěžícího, jeho čestnost a poctivost, strategickou orientaci či inovace a dopad jeho podnikání.

Vítězové uplynulých dvaceti ročníků soutěže EY Podnikatel roku České republiky

Soutěžní kategorie

Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Porota již tradičně oceňuje i nejlepší podnikatele v jednotlivých krajích. Držitele krajského titulu EY Podnikatel roku má každoročně kraj Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský, Praha a Středočeský kraj, v závislosti na počtu a kvalitě nominovaných může porota ocenit podnikatelské osobnosti i v dalších krajích. V loňském roce byla Českou televizí, hlavním mediálním partnerem soutěže, počtvrté udělena Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění. Jejím cílem je ocenit osobnosti, které se vedle své podnikatelské činnosti aktivně věnují podpoře kultury nebo zvelebování veřejného prostoru. Hlavní spoluorganizátor soutěže deník MF DNES a iDNES.cz již tradičně vyhlašuje čtenářskou anketu o nejlepší podnikatelský příběh.

Do kategorie EY Technologický podnikatel roku mohou být nominováni podnikatelé, jejichž společnosti technologie vytvářejí nebo inovativním způsobem využívají. Odborné porotě předsedá Jaroslav Klíma, generální ředitel a předseda představenstva TESCAN ORSAY HOLDING, držitel titulů Technologický podnikatel roku 2011 a Podnikatel roku 2011 Jihomoravského kraje.

Na ocenění EY Začínající podnikatel roku může být nominován podnikatel, který k 31. 12. 2020 nedosáhl věku třiceti let nebo celková doba jeho podnikatelské činnosti nepřesahuje 5 let (s podnikáním začal po 1. 1. 2015). Hlásí-li se za jednu společnost více podnikatelů, pro zařazení do kategorie EY Začínající podnikatel roku musí podmínku týkající se věku, nebo délky podnikání splňovat všichni. Podmínka počtu zaměstnanců se na tuto kategorii nevztahuje.

Do soutěže o Cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění může být zařazen jakýkoliv účastník soutěže, který podporuje finančně či materiálně projekty, jež jsou součástí kultivace českého veřejného života skrze umění (hudební festivaly, výstavní činnost atp.), ale také projekty zaměřené na veřejný prostor (péče o krajinu, kulturní dědictví, architektura atp.). Podpora těchto projektů není předmětem podnikatelské činnosti podnikatele a není realizována za účelem dosažení zisku. Více informací o hodnoticích kritériích Ceny ČT – Podnikatelský přínos kultuře a umění naleznete zde: https://podnikatelroku.cz/cena-ceske-televize-podnikatelsky-prinos-kulture-a-umeni

Letos již popatnácté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou společensky prospěšní podnikatelé, zakladatelé ziskové nebo neziskové organizace nebo vlastníci (spoluvlastníci) obchodních společností, podnikající (k 31. prosinci 2019) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. Společensky prospěšné podnikání je o zavádění praktických, inovativních přístupů zaměřených na okrajové záležitosti či skupiny společnosti a mělo by poskytovat praktickou a životaschopnou alternativu k čistě charitativní či státní politice v dané oblasti. Podporovatelem soutěže je Asociace společenské odpovědnosti.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2020 České republiky, spolu s vítězi v dalších kategoriích, slavnostně vyhlásíme 2. března 2021. Vítězi bude reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále, které se uskuteční 10. – 13. června 2021.

Partneři soutěže EY Podnikatel roku 2020

Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2020 je BMW Group Česká republika. Partnerem soutěže je společnost Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Info.cz. Soutěž podporují agentura CzechInvest a Asociace společenské odpovědnosti. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

Porota soutěže EY Podnikatel roku 2020

Oliver Dlouhý, Kiwi.com, EY Podnikatel roku 2019

Radka Prokopová, Alca plast, EY Podnikatel roku 2018

Zdeněk Pelc, GZ Media, EY Podnikatel roku 2015