Hlasujte v anketě o nejlepší podnikatelský příběh roku 2020!

Hlavní spoluorganizátor soutěže, společnost Mafra, vyhlašuje od roku 2011 čtenářskou anketu o „Nejlepší podnikatelský příběh" Redakce MF DNES vybere z přihlášených do soutěže EY Podnikatel roku osm finalistů, jejichž profily publikuje. Čtenáři iDNES.cz a MF DNES pak svými hlasy zvolí nejlepší podnikatelský příběh uplynulého roku. Vítěz ankety bude odtajněn v rámci slavnostního vyhlášení výsledků soutěže EY Podnikatel roku 2020 České republiky, které se uskuteční 7. dubna 2021 na pražském Žofíně.

Pomozte vybrat letošní nejlepší podnikatelský příběh, i váš hlas může rozhodnout. V aktuální anketě hlasujte do půlnoci 14. února 2021 ZDE.

Finalisté soutěže o nejlepší podnikatelský příběh:

David Balcar, Amálie Koppová, Optimistic - Chtěli spolu trávit více času, proto se rozhodli pustit společně do podnikání. Zvládli rozjet značku Optimistic, kdysi známou pod názvem Nemléko. K rostlinným mlékům postupně přidávají další produkty a plánují i expanzi do zahraničí

Jakub Brandalík, Lightway -  Už více než dvě desítky let se stará o to, aby pomocí speciálních světlovodů přivedl denní světlo i do těch nejtemnějších zákoutí v bytech, továrnách i obchodních centrech. A místo plastu dává na české střechy český křišťál.

Lubomír Dvořák, Dvořák-svahové sekačky - Sekačky Spider sekají trávu ve více než padesáti zemích světa. Málokdo tuší, že první prototyp vznikl před necelými dvěma desítkami let na rýsovacím prkně v garáži. Od prvního náčrtku do posledního šroubku stroj vymýšlel Lubomír Dvořák.

Martin Kůs, Vuch - Se společníkem Ondřejem Hyršem začínali nejdřív jako klasický e-shop s módou. Pak se ovšem rozhodli zkusit rozjet vlastní značku. Měli jediný cíl - hlavně neprodávat zajetou černou klasiku. Ale barvy a jejich neotřelé kombinace. A zrodil se Vuch.

René Müller, Faency Fries - Ostravský podnikatel se před pěti lety prosadil s konceptem smažených hranolek. Při nákupu brambor spoléhá na tuzemské dodavatele, pandemie mu sice snížila tržby, ale nevzdává se. Prodává předsmažené hranolky na doma, otevírá nové pobočky v předělaných námořních kontejnerech.

Michal Raudenský, Fly for Fun - Z dětského modelaření se stal nejprve letecký koníček a nakonec i podnikatelský plán. Dnes Michal Raudenský vlastní jednu z nejlepších leteckých škol v Česku. Firmu provozuje se svou ženou Ivou, s níž se seznámil, jak jinak, přes létání.

Ruslan Skopal, DaniDarx - Firma vznikla jako projekt dvou vysokoškolských studentů. Oba věděli, že chtějí podnikat a být nezávislí. S kapitálem čtrnáct tisíc rozjeli svůj byznys s pánským spodním prádlem a v roce 2012 pak koupili e-shop Trenýrkárna.cz. Dnes produkují z větší části české výrobky, mezi nejznámější patří Styx.

Jan Vokurka, Kitl - Naučil Čechy pít domácí limonádu a jíst Kit Kat. Navzdory úspěchům opustil Jan Vokurka po pár měsících korporátní prostředí a založil si vlastní firmu. Zakládá si na regionálním charakteru a prosadil se s bylinnými likéry a sirupy.

Držitelé ceny čtenářů MF DNES a iDNES.cz o „Nejlepší podnikatelský příběh"

2019: Václav Staněk, Vasky Trade
2018: Jan Kokáš a Ondřej Koneš, Workout Club Parks
2017: Petra Plemlová, unuodesign s.r.o.
2016: Jaroslav a Martina Kotasovi, Bezlepík s.r.o.
2015: Pavel Baloun, BANES
2014: Vladimír Olmr, SOPO