Soutěž EY Podnikatel roku Zlínského kraje právě startuje

• Přihlaste se nebo nominujte výjimečné podnikatele ze svého okolí, o kterých by měl vědět celý svět

Zlín, 29. září 2020Společnost EY s podporou Zlínského kraje vyhlašuje osmý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Zlínského kraje. Hledáme podnikatele, kteří porotu soutěže zaujmou nejen hospodářskými výsledky, ale hlavně svým poutavým podnikatelským příběhem. Vítězem se může stát fyzická osoba, vlastník nebo spoluvlastník obchodní společnosti, který má rozhodující vliv na její řízení a který aktivně působí v jejím vedení. Tato společnost musí existovat minimálně dva roky a mít alespoň osm stálých zaměstnanců. Přihlášky a nominace lze podávat do 21. října 2020.

Soutěž EY Podnikatel roku v České republice již 21 let objevuje výjimečné osobnosti se silnou vizí, odvahou postavit se výzvám čelem a motivací vydat se dosud neprobádanými cestami.

Loňským krajským vítězem se stal Antonín Machala, majitel společnosti ALTECH, spol. s r.o., která je lídrem na evropském trhu s moderními šikmými schodišťovými plošinami na míru, dále vyrábí svislé plošiny, schodišťové sedačky, zvedací zařízení, rampy a bazénové zvedáky pro hendikepované

Věřím, že i letos ve Zlínském kraji objevíme spoustu zajímavých podnikatelských osobností, protože počet nominovaných podnikatelů je zde vždy vysoký. Vděčíme za to silné baťovské tradici, tolik příznačné pro tento region. A proto máte-li ve svém okolí podnikatele se zajímavým příběhem, který si zaslouží uznání za tvrdou a poctivou práci, nominujte jej do soutěže EY Podnikatel roku,“ vyzývá Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v ČR a pro část střední a jihovýchodní Evropy.

Značka EY je symbolem nejuznávanější světové soutěže podnikatelů. Uspět v ní je velmi prestižní záležitost. Do soutěže jsou nominovány pouze uznávané osobnosti v podnikání. Vítěze vybírá velmi kvalifikovaná komise podle stanovených kritérií. Toho, že jsem v roce 2019 byl vyhodnocen jako vítěz, si velmi vážím. S vítězstvím je spojena značná publicita, která posouvá vítěze dál v podnikatelském a společenském žebříčku. Soutěži EY přeji stále rostoucí prestiž a vítězným kandidátům hodně úspěchů do budoucna,“ uvedl Antonín Machala, majitel společnosti ALTECH, spol. s r.o., držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 Zlínského kraje a držitel Stříbrné medaile Senátu 2017 za nezištnou pomoc hendikepovaným.

Zleva doprava: Radek Pav, partner EY, Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje, Antonín Machala, majitel společnosti ALTECH, spol. s r.o a EY Podnikatel roku 2019 Zlínského kraje a Čestmír Vančura, spolumajitel společnosti Kovárna VIVA a.s., EY Podnikatel roku 2018 Zlínského kraje a držitel ocenění Cena České televize – podnikatelský přínos kultuře a umění pro rok 2018

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.eypodnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2020.

V čele poroty zasedne loňský vítěz Oliver Dlouhý (Kiwi.com) a spolu s ním budou o vítězi rozhodovat i další držitelé titulu EY Podnikatel roku, jako například František Piškanin (HOPI), Zbyněk Frolík (LINET), Eduard Kučera (AVAST Software) nebo Pavel Juříček (BRANO GROUP). Porota se řídí mezinárodně platnými pravidly EY a neomezuje se pouze na ekonomická data. Naopak, hodnocení zohledňuje mimo jiné osobnost soutěžícího, jeho čestnost a poctivost, strategickou orientaci či inovace a dopad jeho podnikání.

Soutěžní kategorie

Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Porota již tradičně oceňuje i nejlepší podnikatele v jednotlivých krajích. Držitele krajského titulu EY Podnikatel roku má každoročně kraj Olomoucký, Jihomoravský, Moravskoslezský, Zlínský, Praha a Středočeský kraj, v závislosti na počtu a kvalitě nominovaných může porota ocenit podnikatelské osobnosti i v dalších krajích. V loňském roce byla Českou televizí, hlavním mediálním partnerem soutěže, počtvrté udělena Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění. Jejím cílem je ocenit osobnosti, které se vedle své podnikatelské činnosti aktivně věnují podpoře kultury nebo zvelebování veřejného prostoru. Hlavní spoluorganizátor soutěže deník MF DNES a iDNES.cz již tradičně vyhlašuje čtenářskou anketu o nejlepší podnikatelský příběh.

Do kategorie EY Technologický podnikatel roku mohou být nominováni podnikatelé, jejichž společnosti technologie vytvářejí nebo inovativním způsobem využívají. Odborné porotě předsedá Jaroslav Klíma, generální ředitel a předseda představenstva TESCAN ORSAY HOLDING, držitel titulů Technologický podnikatel roku 2011 a Podnikatel roku 2011 Jihomoravského kraje.

Na ocenění EY Začínající podnikatel roku může být nominován podnikatel, který k 31. 12. 2020 nedosáhl věku třiceti let nebo celková doba jeho podnikatelské činnosti nepřesahuje 5 let (s podnikáním začal po 1. 1. 2015). Hlásí-li se za jednu společnost více podnikatelů, pro zařazení do kategorie EY Začínající podnikatel roku musí podmínku týkající se věku, nebo délky podnikání splňovat všichni. Podmínka počtu zaměstnanců se na tuto kategorii nevztahuje.

Do soutěže o Cenu České televize za podnikatelský přínos kultuře a umění může být zařazen jakýkoliv účastník soutěže, který podporuje finančně či materiálně projekty, jež jsou součástí kultivace českého veřejného života skrze umění (hudební festivaly, výstavní činnost atp.), ale také projekty zaměřené na veřejný prostor (péče o krajinu, kulturní dědictví, architektura atp.). Podpora těchto projektů není předmětem podnikatelské činnosti podnikatele a není realizována za účelem dosažení zisku. Více informací o hodnoticích kritériích Ceny ČT – Podnikatelský přínos kultuře a umění naleznete zde: https://www.podnikatelroku.cz/o-soutezi/udelovane-tituly/cena-ceske-televize-podnikatelsky-prinos-kulture-a-umeni

Letos již popatnácté vyhlašuje EY také soutěž EY Společensky prospěšný podnikatel roku (dříve Sociálně prospěšný podnikatel roku). Přihlásit se mohou společensky prospěšní podnikatelé, zakladatelé ziskové nebo neziskové organizace nebo vlastníci (spoluvlastníci) obchodních společností, podnikající (k 31. prosinci 2019) alespoň 2 roky, kteří v praxi aplikují zásady podnikání tak, aby dosáhli řešení společenských problémů. Společensky prospěšné podnikání je o zavádění praktických, inovativních přístupů zaměřených na okrajové záležitosti či skupiny společnosti a mělo by poskytovat praktickou a životaschopnou alternativu k čistě charitativní či státní politice v dané oblasti. Podporovatelem soutěže je Asociace společenské odpovědnosti.

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2020 České republiky, spolu s vítězi v dalších kategoriích, slavnostně vyhlásíme 2. března 2021. Vítězi bude reprezentovat Českou republiku na celosvětovém finále, které se uskuteční 10. – 13. června 2021.

Partneři soutěže EY Podnikatel roku 2020

Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2020 je BMW Group Česká republika. Partnerem soutěže je společnost Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Info.cz. Soutěž podporují agentura CzechInvest a Asociace společenské odpovědnosti. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

_______________________________________________________________________________

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Zlínského kraje

2013: František a Robert Kudelovi, Chropyňská strojírna a.s.

2014: Pavel Stodůlka, Gemini oční klinika a.s.

2015: Michele Tajariol, TAJMAC-ZPS, a.s.

2016: Petr Chmela, TESCOMA s.r.o.

2017: Stanislav Martinec, KOMA MODULAR s.r.o.

2018: Čestmír Vančura, Kovárna VIVA a.s.

2019: Antonín Machala, ALTECH, spol. s r.o.