Startuje soutěž o titul EY Podnikatel roku 2021 Jihomoravského kraje

Brno, 9. září 2021 Společnost EY pod záštitou hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha a ve spolupráci s inovační agenturou JIC vyhlašuje sedmnáctý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Jihomoravského kraje. S dosud čtyřmi celostátními vítězi se jižní Morava řadí mezi nejúspěšnější kraje v historii tuzemského klání největší celosvětové podnikatelské soutěže. Nominovat inspirativní podnikatelskou osobnost může kdokoliv, podnikatelé mohou přihlásit i sami sebe. Uzávěrka přihlášek je 21. října 2021. Držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 Jihomoravského kraje bude vyhlášen v únoru 2022.

Loňskými krajskými vítězi a zároveň vítězi kategorie EY Technologický podnikatel roku 2020 se stali otec a syn Lubomír a Juraj Šabatkovi z vývojářské společnosti IDEA StatiCa s.r.o. Jejich unikátní software, který umožňuje počítat složité a komplexní konstrukce, využívají na 4 tisíce firem ve více než 80 zemích světa a Šabatkovi úzce spolupracují se třemi ze čtyř největších globálních hráčů v oboru.

Juraj a Lubomír Šabatkovi, majitelé společnosti IDEA StatiCa a držitelé titulů EY Technologický podnikatel roku 2020 a EY Podnikatel roku 2020 Jihomoravského kraje

Jihomoravský kraj jejich vítězstvím opět potvrdil svou jedinečnou pozici v rámci technologické části soutěže EY Podnikatel roku – ze všech krajů republiky drží počtem technologických vítězů a držitelů titulu EY Technologický podnikatel roku jednoznačné prvenství. Společně s regionem Praha se také pyšní nejvyšším počtem startupistů, kteří v soutěži EY Podnikatel roku každoročně měří síly.

„Cena EY Podnikatel roku je zvláště v ekosystému Jižní Moravy velmi prestižní. Jsme hrdí, že naše snaha vyvinout v Česku špičkovou technologii a potom se s ní prosadit po celém světě byla takto zúročena. Je to pro nás a celý náš tým skvělý impulz pro další růst a rozvoj,“ uvádí Lubomír a Juraj Šabatkovi z vývojářské společnosti IDEA StatiCa s.r.o., držitelé titulů EY Podnikatel roku 2020 Jihomoravského kraje a EY Technologický podnikatel roku 2020.

Historie soutěže EY Podnikatel roku se v České republice píše již více než dvacet let. V prvním ročníku v roce 2000 zvítězila podnikatelka z Jižní Moravy, Kateřina Janků z firmy Moravia IT. Firmy z Jihomoravského kraje kromě tradičního výrobního průmyslu nejčastěji podnikají právě v oblasti informačních technologií.

Jihomoravský kraj pravidelně ukazuje, že je domovem řady výjimečných podnikatelů. Rodinný tandem Lubomír a Juraj Šabatkovi, který zvítězil vloni, nejenže posouvá celý svůj obor kupředu, ale také představuje inspirativní příklad úspěšného dvougeneračního rodinného podnikání. Jsem přesvědčená o tom, že v Jihomoravském kraji je celá řada dalších velmi zajímavých podnikatelů, jejichž příběhy mohou motivovat ostatní, jen o nich zatím nevíme,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

Firmy z jižní Moravy patří v rámci soutěže EY Podnikatel roku vždycky mezi ty nejlepší. Žijeme, přemýšlíme a pracujeme tady u nás jinak než v jiných částech republiky. A prostě to funguje. Díky všem, kteří měníte náš kraj a inspirujete ostatní. Poctivá práce se vždycky nakonec vyplatí,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Věřím, že podnikání je jedním z nejsilnějších nástrojů, kterým můžeme změnit svět k lepšímu. Když lidem jejich práce dává smysl, jsou potom úspěšní a spokojení zároveň. A ocenění podnikatelé z minulých let jsou toho důkazem. Mě těší, že mnoho z nich působí na jižní Moravě. Někteří z nich s JICem úzce spolupracovali a znám je osobně. Ocenění si za úsilí, trpělivost, a hlavně odvahu podnikat zaslouží. A věřím, že na ně navážou další jihomoravští podnikatelé. Právě jejich příběhy jsou totiž pro ostatní tou nejlepší inspirací a motivací,“ uvedl Petr Chládek, ředitel JIC.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách https://www.podnikatelroku.cz/prihlaska/chci-udelit-nominaci. Sami podnikatelé se do soutěže EY Podnikatel roku mohou přihlásit na webových stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz. Přihlášky do aktuálního ročníku je možné podávat do 21. října 2021.

Partneři soutěže EY Podnikatel roku 2021
Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2021 je BMW Czech Republic s.r.o. Hlavním partnerem soutěže je Česká spořitelna a.s. Partnerem soutěže je společnost SAP. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a Seznam Zprávy. Soutěž podporují agentura CzechInvest a Asociace společenské odpovědnosti. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.