Startuje soutěž o titul EY Podnikatel roku 2021 Moravskoslezského kraje

Ostrava, 16. září 2021 Společnost EY pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje prof. Ing. Iva Vondráka, CSc. a s podporou Moravskoslezského inovačního centra vyhlašuje již sedmnáctý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje. S prozatím třemi celostátními vítězi se severní Morava řadí mezi nejúspěšnější kraje v historii českého klání největší celosvětové podnikatelské soutěže. Nominovat inspirativní podnikatelskou osobnost může kdokoliv, podnikatelé mohou přihlásit i sami sebe. Uzávěrka přihlášek je 21. října 2021. Držitel titulu EY Podnikatel roku 2021 Moravskoslezského kraje bude vyhlášen v únoru 2022.

Loňským vítězem se stal Jaroslav Drahoš, majitel a jednatel společnosti FINIDR, s.r.o. která patří mezi největší a nejmodernější tiskárny nejen v evropském, ale i celosvětovém měřítku. Věnuje se tisku knih v měkké i tvrdé vazbě a měsíčně vyprodukuje na 1 000 titulů v celkovém počtu cca 2,5 milionu výtisků. Moravskoslezský kraj patří v soutěži EY Podnikatel roku mezi ty nejúspěšnější – pocházejí odsud již tři národní vítězové, kteří také Českou republiku reprezentovali na světovém finále v Monte Carlu – Jannis Samaras, Kofola (2011), Adam, Valdemar a Mariusz Walachové, WALMARK (2010), a Pavel Juříček, BRANO Group (2006).

(Zleva): prof. Ivo Vondrák, CSc., hejtman Moravskoslezského kraje a Jaroslav Drahoš, majitel a jednatel společnosti FINIDR, s.r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2020 Moravskoslezského kraje

„27 let důvěřuji knihám. Investice do nejmodernějších technologií, které jsou nesmírně drahé, se nám vyplácí. Vítězství si velmi vážím. Nečekal jsem, že by výroba knih mohla získala toto ocenění. Výroba s odpovědností za lidi, termíny, kvalitu je náročná a toto ocenění patří všem mým spolupracovníkům i městu Český Těšín,“ uvedl Jaroslav Drahoš, majitel společnosti FINIDR, s.r.o. a držitel titulu EY Podnikatel roku 2020 Moravskoslezského kraje.

„Moravskoslezský kraj dlouhodobě dokazuje, že je plný šikovných podnikatelů, kteří jsou úspěšní doma i v zahraničí a zároveň jsou inspirací pro ostatní i v řadě dalších oblastí. Zářným příkladem je také loňský vítěz Jaroslav Drahoš. Jeho tiskárna knih FINIDR patří mezi největší a nejúspěšnější svého druhu v Evropě a kromě vysoké kvality produktů si velmi zakládá na udržitelnosti svého podnikání.Pokud ve svém okolí také máte podnikatelskou osobnost, která mění svět k lepšímu, budu velmi ráda, když ji prostřednictvím našeho webu nominujete na ocenění EY Podnikatel roku. Nepochybuji o tom, že v Moravskoslezském kraji se nachází řada takových osobností a velmi se těším na to, až se s jejich podnikatelskými příběhy seznámíme a představíme je i široké veřejnosti,“ uvádí Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice.

„Posledních osmnáct měsíců bylo pro mnohé podnikatele náročnou zatěžkávací zkouškou. V nejhorším období pandemie koronaviru utpěla řada oblastí podnikání, ať už šlo o cestovní ruch, gastronomii či služby. Podnikatelé museli řešit potíže, se kterými se dříve nesetkali, ať už šlo o problémy s odbytem nebo naopak zásobováním. Tato nová situace vyžadovala nová řešení, notnou dávku energie i houževnatosti. Pro část podnikatelů měl koronavirus bohužel fatální následky, naštěstí se našla celá řada těch, kteří toto těžké období zvládli, šli dál, a třeba silnější, než dříve. Věřím, že se i letos v našem kraji najdou osobnosti, které si ocenění EY Podnikatel roku zaslouží,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

MSIC v regionu působí čtyři roky. Za tu dobu se našimi klienty stalo přes 300 firem. Většina naše služby využívá opakovaně. Díky tomu máme možnost seznámit se se spoustou inspirativních podnikatelů – ať už začínajících, tak těch zkušených. O příběhy firem s globálním potenciálem v tomto regionu opravdu nemáme nouzi a jsme rádi, když jejich úspěchy přesáhnou hranice ČR i Evropy a inspirují k vytváření nových podnikatelských příběhů“ uvedl Pavel Csank, předseda představenstva Moravskoslezského inovačního centra, které je partnerem krajského kola soutěže v Moravskoslezském kraji.

Soutěž EY Podnikatel roku je v Moravskoslezském kraji velmi populární. Mezi účastníky zatím výrazně převažují muži – v soutěži doposud figurovalo jen sedm podnikatelek Moravskoslezského kraje, přičemž na celorepublikové úrovni je jejich zastoupení zhruba 10 %.

Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách https://www.podnikatelroku.cz/prihlaska/chci-udelit-nominaci. Sami podnikatelé se do soutěže EY Podnikatel roku mohou přihlásit na webových stránkách soutěže www.podnikatelroku.cz. Přihlášky do aktuálního ročníku je možné podávat do 21. října 2021.

Partneři soutěže EY Podnikatel roku 2021
Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2021 je BMW Czech Republic s.r.o. Hlavním partnerem soutěže je Česká spořitelna a.s. Partnerem soutěže je společnost SAP. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a Seznam Zprávy. Soutěž podporují agentura CzechInvest a Asociace společenské odpovědnosti. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.