Titul pro nejlepšího EY Podnikatele roku 2019 Královéhradeckého kraje získal Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o.

Fotogalerii z vyhlášení naleznete zde.

Hradec Králové, 19. února 2020Společnost EY s podporou hejtmana Královéhradeckého kraje Jiřího Štěpána a ve spolupráci s Královéhradeckým krajem vyhlásila vítěze soutěže EY Podnikatel roku 2019 Královéhradeckého kraje. Stal se jím Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o. Společnost, která má výrobní závody v Česku a Bulharsku, je předním výrobcem komponent pro automobilový průmysl a zaměřuje se především na podvolantové systémy, páčky a interiérové spínače. Její výrobky lze nalézt v téměř každém evropském automobilu.

Nezávislá porota, jíž předsedala Radka Prokopová ze společnosti Alca plast, která se svým manželem Františkem Fabičovicem obdržela titul EY Podnikatel roku 2018 České republiky v minulém roce, ocenila u Josefa Hronovského cílevědomost, odvahu podnikat v Česku i v zahraničí, otevřenost inovacím a novým technologiím a také aktivity v oblasti společenské odpovědnosti.

V Královéhradeckém kraji se vítěz regionálního kola vyhlašuje teprve potřetí. V předchozích letech zde zvítězili Jiří Hlavatý, majitel společnosti JUTA, a Josef Novák, majitel textilních závodů VEBA. Jiří Hlavatý získal i titul EY Podnikatel roku 2013 České republiky a reprezentoval Českou republliku na světovém finále soutěže v Monte Carlu v červnu 2014.

„Je to pro mě velká čest. Chtěl bych poděkovat organizátorům a porotcům za to, že rozhodli, jak rozhodli. Také bych chtěl slíbit, že v tom, co dělá naše společnost a naši zaměstnanci, budeme pokračovat a snažit se dělat čest naší republice,“ uvedl Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o.

Josef Hronovský, majitel společnosti HRONOVSKÝ s.r.o., držitel titulu EY Podnikatel roku 2019 Královéhradeckého kraje

„Kdo hledá odvahu pustit se do podnikání, by se měl inspirovat příběhem Josefa Hronovského, který je důkazem, jak lze vybudovat miliardový business i bez předchozí znalosti oboru. Odvaha, vytrvalost, píle a otevřenost k inovacím jsou stále klíčovými atributy pro dosažení podnikatelského úspěchu,“ říká Magdalena Souček, vedoucí partnerka EY v České republice a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

„Královéhradecký kraj má slavnou podnikatelskou tradici v mnoha odvětvích, především ve strojírenství, textilnictví a výrobě hudebních nástrojů. K průkopníkům patřil například František Janeček, který založil značku JAWA a později dnešní automobilku v Kvasinách. Hradec Králové je zase spojen se jmény jako Václav František Červený nebo Antonín Petrof. Jsem rád, že takové osobnosti u nás mají své nástupce,“ uvedl Jiří Štěpán, hejtman Královéhradeckého kraje.

Zleva: Jiří Štěpán (hejtman Královéhradeckého kraje), Josef Hronovský (HRONOVSKÝ, EY Podnikatel roku 2019 Královéhradeckého kraje), Karel Volenec (ELLA-CS, EY Technologický podnikatel roku 2012)

Jméno držitele titulu EY Podnikatel roku 2019 České republiky bude spolu s vítězi v dalších kategoriích vyhlášeno 3. března 2020 v Praze. Vítěz z České republiky se zúčastní celosvětového finále soutěže, které se uskuteční v červnu 2020 v Monte Carlu a bude bojovat o titul EY Světový podnikatel roku.

Oficiálním vozem soutěže EY Podnikatel roku 2019 je BMW Group Česká republika.
Partnerem soutěže je společnost Raiffeisenbank. Hlavním spoluorganizátorem je deník MF DNES a iDNES.cz. Hlavním mediálním partnerem je Česká televize, mediálními partnery soutěže jsou magazín Forbes a zpravodajský portál Info.cz. Soutěž podporuje agentura CzechInvest. Soutěž se koná pod záštitou Hospodářské komory České republiky.

_______________________________________________________________________

Profil vítězů:

Josef Hronovský – Hronovský s.r.o.

Josef Hronovský v minulosti pracoval ve zbrojařině. Poté, co na začátku devadesátých let přišel útlum, dostal od vedení společnosti za úkol přijít s nápadem, na co firmu přeorientovat. Když svůj projekt přednesl, byl odmítnut s tím, že podobné věci si může dělat sám doma v garáži. Původem ekonom bez jakéhokoliv strojního vzdělání se svého nápadu nechtěl vzdát a rozhodl se ho zrealizovat. Vzal si úvěr na pořízení prvního obráběcího stroje, ve východočeských Bohuslavicích si pronajal stodolu a v roce 1990 začal podnikat. Už během půl roku byl schopný bance celý úvěr splatit. Prvním výrobkem byl mechanismus kování pro německou společnost vyrábějící plastová okna a postupně se Hronovský přeorientoval na komponenty pro automobilový průmysl.

V roce 2009 společnost otevřela první závod v Bulharsku a sám Hronovský se tam na čas odstěhoval, aby lépe pochopil místní mentalitu. Po nějaké době závod odprodal jednomu ze svých zákazníků, který ho postupně rozšířil až na tisíc zaměstnanců, a v roce 2019 ho Hronovský odkoupil zpět. Díky tomuto nákupu se stal producentem 60 procent všech podvolantových systémů, páček a interiérových spínačů vyráběných pro evropský automobilový průmysl. Dalších pět výrobních závodů má Hronovský v České republice, a kromě podvolantových pák se zaměřuje na výrobu kabelové konfekce, vysoce přesné CNC obrábění a lisování plastů. Veškeré výrobky je společnost schopna zrealizovat sama, od návrhu až po finální výrobu. Exportuje do celého světa a Hronovského komponenty najdeme v téměř každém evropském automobilu.

Společnost dnes zaměstnává téměř dva tisíce lidí a její roční obrat přesahuje 1,4 miliardy korun. Ve vztahu k zaměstnancům dbá Hronovský především na vzájemnou slušnost a úctu a snaží se, aby kolektiv fungoval co nejlépe i po lidské stránce. Ve firmě působí i jeho žena a syn, který je aktuálně výkonným ředitelem. U otce začal pracovat hned po střední škole a postupně prošel různými pozicemi v několika odděleních.

Poslední roky Hronovský investuje nemalé prostředky do automatizace a robotizace napříč celým portfoliem a všemi výrobními závody. V investicích do nejmodernějších technologií hodlá pokračovat i do budoucna, nově na rozvoji automatizace spolupracuje i s Technickou univerzitou v Liberci. Hlavním cílem pro následujícím období je pro Hronovského další modernizace a rozšíření bulharského závodu.

Společnost sponzoruje řadu lokálních sportovních organizací, královéhradecký hokejový klub a dlouhodobě podporuje hospice a hendikepované. Ve volném čase se Josef Hronovský věnuje především dětem a svému velkému koníčku, kterým je vaření. Zálibu má i ve vínech, sám vlastní několik vinných sklípků.

_______________________________________________________________________________

Držitelé titulu EY Podnikatel roku Královéhradeckého kraje